CANLI SONUÇLAR
Faul kuralı, futbol maçının süresi içerisinde gerçekleştirilen ve hakemler tarafından, maç kurallarının ihlali olarak sayılan hareketlerdir. Orta hakem tarafından yönetilen futbol maçları, yan hakemlerin de desteğiyle takip edilmektedir. Yarı sahaların her birinde gerçekleştirilen kural ihlalleri, yan hakemler tarafından takip edilir ve bayrak yardımıyla, orta hakeme bildirilir. Orta hakem faul tespiti yaptıktan sonra, maçı durdurur ve maç kurallarına göre takımlara gereken cezaları verir.
Faul kararı, futbol kurallarının 12. maddesinde yer almaktadır. Futbolcuların karşı takımdan bir oyuncuya karşı yaptıkları aykırı hareketler, faul olarak nitelendirilmektedir. Bu hareketler hakemler tarafından tespit edildikten sonra, gerekli yaptırımlar uygulanmaktadır. Futbol maçlarının belirli kurallar çevresinde yönetilmesi ve tüm oyuncuların bu kurallara uyum sağlaması, maçın gidişatını belirlemektedir. Futbol kurallarına aykırı davranan bir takım, karşı takıma ayrıcalık verilerek ya da maç cezası gibi yaptırımlara uğratılarak cezalandırılmaktadır. Faul yapan bir takım oyuncusu, harekete göre sarı kart ya da kırmızı kart alabilir. Hakemin değerlendirmesinin ardından belirlenen cezalar, genellikle oyuncunun oyundan çıkarılması ve karşı takıma istisna hakkı verilmesidir.
Faul sayılan hareketler, futbol kuralları kapsamında belirtilmiştir. Futbol kurallarının faul hareketleri, aşağıda sıralanmıştır:
Futbol maçları içerisinde, karşı takım oyuncularından bir ya da birkaç tanesine, kasten zarar verilmelidir. Kaza sonucunda karşı takımdan bir kişinin zarar görmesi, kasten yapılan bir hareket olmadığından faul sayılmamaktadır. Ancak kasten yapılan tüm kural ihlalleri, faul niteliğine sahiptir.
Hakemin faul kararı sonrasında verilen cezalar, karşı takım oyuncusunun zarar görüp görmemesine göre değişmektedir. Faul kararı verildikten sonra, zarar gören oyuncunun yer aldığı karşı takıma serbest vuruş hakkı tanınmaktadır. Direk ya da endirek serbest vuruş olarak ikiye ayrılan bu haklar, faul hareketin gerçekleştirildiği alana göre değişebilir. Direk serbest vuruş kararında, topun kimseye temas etmeden kaleye girmesi, takıma 1 gol daha kazandırmaktadır. Endirek serbest vuruş kararında, topun kimseye değmeden kaleye girmesi gol sayılmamaktadır. Savunma halindeki takımın, kendine ait ceza sahası içerisinde yaptıkları faul hareketler sonucunda, karşı takıma penaltı kullanma hakkı verilmektedir. Faul hareketlerin fark edilmesinin ardından, hakemler tarafından uyarı amaçlı sarı kart gösterilmektedir. Sarı kartın anlamı, aynı hareketin tekrarında oyuncunun maçtan çıkarılacağıdır. Eğer faul hareketin boyutu çok yüksekse, sarı yerine kırmızı kart gösterilir ve faul yapan futbolcu oyundan çıkarılır.
Futbolda hakemin yetkileri, orta ve yan hakem olarak iki ayrı kategoride incelenmektedir: